Ik mag aanstaande zaterdag een TED-x talk geven in Maastricht. En ik heb er zin in.

Ik kreeg de aanvraag via TED binnen in mijn mail, een aantal maanden terug, toen ik mij heel onzeker voelde. Ik wist niet meer zo goed of ik wel op het juiste spoor zat omdat dingen moeilijk leken te gaan, of het was mijn ongeduld wat in de weg zat, wat me eerlijk gezegd waarschijnlijker lijkt dan dat dingen daadwerkelijk moeilijk (langzaam) gingen. En met dingen bedoel ik alles wat ik omtrent schrijven, workshops geven, spreken en meer doe.

Soms lijkt het vanaf de buitenkant, zoals ik van velen terugkrijg; wat gaat het allemaal lekker he!? En dat gaat het ook maar net zoals bij iedereen, zijn er ook mindere en onzekere dagen.

Een van de dingen die ik altijd zal blijven delen is mijn menselijkheid. Ik ben geen haar beter of sterker of meer bijzonder dan een ander. We zijn allen op onze eigen manier uniek en dat wil ik via mijn werk over brengen. Zelfliefde is jezelf liefhebben en daarmee en  daardoor ook anderen kunnen liefhebben. En zelfliefde is dus ook je imperfectie inzien en durven delen met de wereld. Aan jezelf willen blijven werken maar wel vanuit de overtuiging dat je goed bent zoals je bent. Vruchtbare grond als een stevige fundering om op te bouwen werkt wel het lekkerst; ja toch?!

De wijsheid die je zoekt, kracht om door te pakken en liefde waar je naar hunkert is altijd in jou. Jij bent een totaalpakket, er mankeert niks aan je en ook mist er niks. Je verstand probeert je soms vanuit aangeleerde gedachtenpatronen of via een (vervelende) omgeving wat anders aan te praten. Maar wat is er nou werkelijk niet goed genoeg aan jou? Ooit een boom gezien die niet perfect was? Zou Willem de Ridder vragen.

En je bent ook niet minder als je gevoelens van minderwaardigheid, kwaadheid, verdriet of wat ook maar ervaart. Acceptatie van jouzelf precies zoals je nu bent; dat is de essentie van zelfliefde.

Na het verlies kwam ik erachter dat zelfliefde niet zozeer te maken had met positief denken of een dag wellnes. Het had te maken met keiharde rouwe emoties omarmen; voelen en huilen. En door pijn te omarmen kon liefde stromen. Wat was het leven toen ook bijzonder mooi. Omdat ik thuis kwam bij mijzelf, echt thuis. En de liefde bleef stromen. Elfin is mijn grootste leraar. En dat is ook hoe mijn Ted begint en eindigt: met dat Elfin dat is. Want dat is hij. En de liefde voor hem zit in alles. Er gebeuren dagelijks nog minstens elf wondertjes; ik kan er zeker elf boeken over schrijven en misschien doe ik dat wel. Wat zal het leven brengen?

Mijn hoop is de hele wereld te inspireren van zichzelf te houden, maar dan echt. Geen neppe narcistische symbiotische liefde maar accepterende en bewuste liefde. Menselijke liefde waarin grenzen welkom zijn, verschil er mag zijn en liefdevol is, liefde waarin het veilig is trots op jezelf te zijn en om te groeien en bloeien. Liefde waar je ook veilig in bent als je angst voelt of kwaadheid. Want alles mag er zijn. Deze liefde kijkt er bewust naar. Alles mag er zijn. Een beetje ego mag er ook zijn; laten we het ego niet afschrijven. Want als ook het ego onderdeel is van jou; dan heeft het weinig met liefde te maken daarvan het hoofd af te willen hakken, niet? Omarm ‘t en houd het met liefdevolle alerte aandacht wat in de gaten. Dan kan het niet erg misgaan lijkt me. Dan hoeven we niet zo snel over lijken, nee. Is mijn hoop.  En spiritueel ego; pas daar maar wat voor op. Mensen die zeggen dat ego heel slecht is; pas daar maar voor op want die schrijven een (groot) deel van zichzelf af. En wat heeft dat met zelfliefde te maken? Laat dat ego lekker toch; ik vind mijn ego lief! Net een klein kind als ik er soms helemaal in zit; lekker omarmen mezelf dan ook. Tja. Weg ego weg! Werkt niet.

Het is mijn intentie om op een dag een school op te zetten vernoemd naar Elfin. Waar mensen kunnen delen en leren over zelfliefde. Omdat ware liefde nooit zou moorden. En omdat Elfin mijn grootste leraar is. You Cant Break Love.  (het muzieknummer ‘samen voor altijd’ springt NU op vanuit shuffle op spotify, mmm mooie synchroniciteit; Elfin is overal bij) Als een elf op mijn schouder. En hij staat er hoe dan ook achter dat deze wereld een stukje liefdevoller wordt.

 

Zelfliefde is het begin van een liefdevolle wereld en het begint bij jou

 

Liefde!