Amsterdam 15-10-2019

Afgelopen weekend heb ik een heerlijk feest van herkenning ervaren bij het lezen van een boek. Een aanrader voor een ieder wie ook met narcisme te maken heeft of gehad, het boek heet: Voorbij het Narcisme. Lees dat boek. Dit boek heeft iets verschoven, mij mede laten inzien dat ik vaak nog vanuit angst mijn keuzes maak. Of misschien wel door die ervaring van narcisme en de hele nachtmerrie uit het verleden.

Het maakt me niet uit waarom ik, en misschien jij ook wel, vaak nog vanuit angst kies en leef. We hebben allemaal trauma’s, verhalen en geschiedenis. Of jij niet? Tell me moore, tell me moore!

Er is niets fout of slecht aan leven vanuit angst, op bepaalde gebieden of gewoon allemaal. Maar hoe langer je wacht met bewust kiezen om te leven vanuit liefde in plaats van angst, hoe langer het proces duurt tot je dan uiteindelijk bij liefde uitkomt leerde de schrijfster mij. Angst wil graag controle behouden, blijven in het bekende en vanuit angst verstopt men zich eerder dan zich te laten zien. En natuurlijk kan angst soms ook een verstandige raadgever zijn. Maar liever alleen in echt gevaarlijke situaties. En leven vanuit liefde betekent natuurlijk niet dat je altijd lacht en vreugde voelt 24/7. Ten minste niet in mijn wereld.

Een aantal dagen terug heb ik op Social Media  gedeeld in een filmpje dat ik zoveel verdriet voelde. Het doel daarvan was anderen te inspireren ook lief voor zichzelf te zijn in het ervaren van verdriet; en ook niet alleen ‘’kijk hoe leuk ik ben en hoe goeeeed mijn leven is’’ posts te delen. Het is belangrijk over kwetsbaarheid te delen omdat het echt is en iedereen die gevoelens heeft. Wellicht,

hing het verdriet eventjes terug wat samen met de super heldere volle maan?
De volle maan  staat in het teken van loslaten deze maand, vertelde een vriendin mij een paar avonden terug. Ik dacht en had het eigenlijk ook willen vragen: staat iedere volle maan daar niet voor? Ik hield mijn eigenwijze mond nog even gelukkig want ze was nog niet uitgepraat. Het was deze maand gericht op relaties en patronen. Herkenbaar? Voor mij echt helemaal.

Soms blijven we hangen of gaan we even terug naar dingen, relaties, patronen, of foute keuzes die niet werken. Je merkt dat het niet werkt aan dat je je er niet zo goed door voelt. En dan negeer je dat gevoel met redenen als: nog even, ik moet niet zo zeuren, het komt vast goed, het wordt wel beter, er zijn ergere dingen… Het vervelende gevoel wat je ervan kreeg is daarmee even onderdrukt of weg. Je vlucht er dan voor in gedachten. Leugens eigenlijk. Vroeger of later komt het gevoel dan weer terug. Je wordt fysiek ziek, andere dingen gaan ook minder goed of iets anders gebeurt waarmee het ontkennen of negeren niet meer werkt.  Wat doe jij om in de gaten te houden of je vanuit liefde of angst kiest? Ik heb nu geleerd uit het boek:

Je kunt je letterlijk voordat je ergens een keuze over maakt afvragen wat je zou doen vanuit liefde. Waarom kiezen voor angst als je ook kunt kiezen voor liefde?

Misschien denkt de lezer bij mij; maar jij was toch die vrouw die zo van de daken schreeuwt over zelfliefde? Met het zelfliefde boek, de workshops en zo.  Iets in mij zegt dan: in essentie zijn we allemaal liefde. Maar die prachtige tegeltekst klinkt mooi maar in de praktijk ben ik zeker niet altijd ‘liefde’.  Een eerlijker en nuchterder antwoord is misschien: ik kan ook echt een angsthaas zijn. En ik houd van de angsthaas die ik ben daarom lees ik nog boeken en leef ik nog:  om te blijven leren en delen.
Hoe zit dat bij jou? Herken jij ook dat je je soms als een krab onder een steen verstopt? Natuurlijk is er een tijd van rusten en een tijd van inspanning en de nodige balansfase daartussen, maar je weet zelf wanneer je onder die steen blijft  zitten vanuit gemak, luiheid of angst. Vanuit liefde kun je altijd weer opnieuw kiezen in beweging te komen. En als dat niet alleen lukt, zijn er velen die jou daarbij willen helpen waaronder ik. We zijn hier samen op deze ronde wereld in dit magische universum en moge liefde ons blijven bewegen.

Liefde is delen over zwakke kanten, kwetsbaar durven zijn en niet perfect.
Liefde is voor jezelf opkomen, tranen durven laten stromen, over mooie mannen of vrouwen blijven dromen ondanks een gebroken hart.
Liefde is jezelf zijn en de hunkering naar goedkeuring van anderen loslaten.
Liefde ben jij.

Liefde is een keuze.
Angst ook.
Kies maar.

Liefde!